Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/anemia.org.pl/includes/menu.inc).

Ciekawe wydanie zdrowego jedzenia

  • Posted on: 10 April 2019
  • By: addmean
W Polsce, przez ostatnie parę lat nadeszła prawdziwa zmiana w postrzeganiu dań, występujących na naszym stole. To, co jeszcze do niedawna mieliśmy za wartościowe i pożywne, obecnie jest koszmarem ludzi chcących żywić się prawidłowo. Pojawiły się u nas zupełnie nowe trendy kulinarne i dietetyczne, młodzi zaciekawili się wartościami odżywczymi konsumowanych potraw, często przekładając je nad kwestie smakowe. Lecz najczęściej realizujemy potrawy, łączące w sobie zdrowie i smak. Zielona herbata wyparła czarną, spożywamy więcej roślin i owoców, ograniczamy cukry - wszyscy stali się bardziej świadomi.

Barwny posiłek
świeże zioła
Author: KateMonkey
Source: www.flickr.com
Typowy polski posiłek, którego znaczną część stanowił tłusty kawał mięsa, nie jest już modnym trendem. Teraz coraz więcej ludzi ogranicza jedzenie mięsa, mało tego, coraz popularniejsza staje się dieta wegetariańska, która całkowicie wyklucza konsumowanie produktów odzwierzęcych. Zdanie stowarzyszeń prozdrowotnych jest jednoznaczne - homo sapiens jest wszystkożerny, nie może sprowadzać swoich dań wyłącznie do mięsa, gdyż jest to dlań szkodliwe. Komponujemy swoje dania na kolorowo, spożywamy kasze, rośliny strączkowe, korzeniowe warzywa, żywimy się lokalnie. Zielona herbata, o wiele bardziej wartościowa od klasycznej, gości w wielu rodzinach. Sporo ludzi hoduje sobie zioła na balkonie, żeby zawsze mieć dostępny świeży krzak bazylii lub pietruszki (zobacz sam). Jeśli spożywamy już posiłki mięsne, ograniczamy się do kurczaka, indyka i świeżych ryb, staramy się przygotowywać wszystko nisko kalorycznie, używać zdrowych tłuszczów. Jednak dzięki używaniu całej gamy przypraw, które poznajemy romansując z potrawami kuchni świata, nasze obiady są bardzo pyszne a przy tym całkiem pożywne.

Co odeszło do lamusa?
zielona herbata
Author: www.sxc.hu
Source: www.sxc.hu
Coraz więcej jest nam wiadomo o szkodliwości klasycznego, bardzo przetworzonego cukru, usiłujemy nie podawać go naszym dzieciom, gdyż udowodniono, że posiada działanie uzależniające. W wypiekach stosujemy suszonych owoców lub syropu z agawy dla dodania słodyczy. Zastąpiliśmy zwykłą mąkę pełnoziarnistą, która ma sporo błonnika i właściwości odżywczych. Uzdrawiająca i smaczna zielona herbata wyparła czarną, pełną kofeiny i wypłukującą z naszego ciała wapń i potas (zobacz na ceneo.pl). Zamiast kawy sięgamy po energetyzującą yerba mate. Niekiedy interesujemy się uprawą bez nawozów, kupujemy warzywa od organicznych dostawców, samodzielnie hodujemy zioła na balkonie. Sporo kontrowersji obecnie zaczął budzić gluten, białko występujące w niektórych kłosach. Wiele osób, nawet tych bez alergii na niego, zaczęło go zastępować. Dzięki temu popularne stały się niezwykle pożywne mąki z kasz jaglanej czy gryczanej, z ciecierzycy, brązowego ryżu czy tapioki.



Tak jak jeszcze za czasów PRL, tłuste, mięsne pożywienie było symbolem wysokiego statusu społecznego, tak dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Zamiast zwierząt wybieramy rośliny, dzięki recepturom z różnych części świata poznajemy potrawy na bazie strączków, niezwykle pożywne, a co najważniejsze o wiele tańsze niż dania mięsne.