Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/anemia.org.pl/includes/menu.inc).

Jagody jako smakowite małe owoce

  • Posted on: 7 May 2020
  • By: addmean
Borówki to wyborne drobne owoce, które mają dodatkowo własności zdrowotne.


Jagody mieszczą pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, także witaminy C, A, B, PP.




Wyposażenie
Source: flickr.com


Ponieważ zawierają błonnik spora ilość cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego wspólnie z toksynami i kwasami żółciowymi, nim przenikną one do układu krwionośnego. Te owoce mieszczą mnóstwo przeciwutleniaczy, unicestwiają one wolne rodniki które odpowiadają za powstawanie nowotworów. Przeciwutleniacze działają również dodatnio na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają odbudowę pigmentu obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za spostrzeganie po zmierzchu. Borówka amerykańska mieści spore ilości fitoestrogenu, jaki efektywnie blokuje aktywność enzymów które przyczyniają się do powstawania nowotworów hormonozależnych. Owoce mają także kwas foliowy, jaki wspiera ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w okresie ciąży wspomaga prawidłowy rozwój zarodka.


komfort
Author: Donnie Ray Jones
Source: http://www.flickr.com


Po sezonie jest możliwość także sięgnąć po borówki mrożone, czy też suszone. Suszone jagody i jej liście zawierają znaczną dawkę garbników, jakie uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe Produkty przemiany materii i opóźniają ruchy robaczkowe jelit. Wywar z suszonych jagód, lub ich liści skutecznie powstrzymuje biegunkę, a sok wyciśnięty ze świeżych jagód wspomaga leczenie zaparć. Antocyjany tworzą naturalny filtr, pochłaniając szkodliwe promienie UV. W związku z tym powinny je jadać osoby, które długo spędzają czas na słońcu.




Borówki najlepiej jeść surowe, aczkolwiek nie tracą na walorach po zamrożeniu. Takie owoce również zdołamy doskonale wykorzystać gotując pierogi, dorzucać do deserów, bądź ugotować kompot, czy zupę owocową.