Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/anemia.org.pl/includes/menu.inc).

Jaka jest najbardziej zdrowa mąka do wyrobu chleba?

  • Posted on: 2 February 2022
  • By: addmean
Jeśli sądzisz, że ciemny chleb to właściwy chleb, to niestety nie w każdym przypadku jest to prawdą. Dzięki różnorodnego rodzaju barwnikom, konserwantom, aromatom czy spulchniaczom zwykła pszenna bułka także może doskonale udawać bułkę żytnią.




morze bałtyckie na pierwszym planie
Author: Aleksandr Zykov
Source: http://www.flickr.com


Szkoda, że poza barwą nie będzie ona absolutnie miała jakichkolwiek właściwości zdrowotnych, które znajdują się w ciemnym pieczywie. O tym, jak nie dawać się oszukiwać rozmaitym producentom i jak wybierać zdrowe, naturalne oraz smaczne pieczywo, dowiesz się w niniejszym artykule. W dużej mierze chleb składa się z mąki oraz dobrze, aby była ona dobrej jaKości oraz pod względem zdrowotnym. Jest wiadome, że najlepsza dla nas będzie mąka żytnia lub mówiąc ogólnie - takie typy mąki, z których wytwarza się pieczywo ciemne, jednak wytwórcy posiadają dużo sposobów na to, aby nieco nagiąć rzeczywistość. Oznacza to, że ciemny chleb może jedynie imitować zdrowy, razowy albo żytni bochenek. Wykonany będzie on za pomocą zwykłej mąki pszennej, w dodatku nie najwyższej jakości, ale dzięki różnorodnym konserwantom, barwnikom albo ulepszaczom smaku, tego typu pieczywo będzie niemalże do złudzenia przynosiło na myśl dobre zdrowe, ciemne pieczywo.


Jeśli zdrowie Twoje oraz całej Twojej rodziny jest dla Ciebie bezcenne, to powinieneś kupować wyłącznie w dobrych piekarniach. Najgorszej jakości mąka pszenna to mąka tortowa rodzaju 450.

Niniejszy artykuł zawiera interesujące informacje na opisywany wątek - jeśli masz chęć zdobyć więcej wpisów, to odwiedź witrynę (https://okulus.pl/), która przedstawia zbliżone zagadnienia.

Nie ma ona w zasadzie większości składników mineralnych i błonnika. Im większy numer mąki, tym będzie ona zdrowsza. Dla przykładu dobry chleb typu graham wytwarza się z mąki pszennej o numerze 1800 lub 2000.




Najzdrowsze jest pieczywo zrobione z mąki orkiszowej, zatem zwyczajnie z odmiennej odmiany pszenicy. Chleb orkiszowy jest o wiele wartościowszy, gdyż mąka jest bogatsza w selen, cynk, czy witaminę A, E czy też równie wartościowe kwasy omega 3.