Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/anemia.org.pl/includes/menu.inc).

Dlaczego należy pić soki

  • Posted on: 21 September 2020
  • By: addmean
Przeciętny Polak pije rocznie ok. dwadzieścia pięć litrów soku. Dużo. Niestety, nie wszelki owocowy trunek, który zdołasz spotkać na sklepowej półeczce, jest rzeczywiście sokiem. Soki to najbardziej cenne owocowe napoje, jakie zdołasz wyszukać na sklepowej półce, a to stąd, że nie mogą nieść chemicznych aromatów i konserwantów.

zdrowo i na diecie
Author: Pink Sherbet Photography
Source: http://www.flickr.com
Soki można podzielić na: soki jednodniowe - to soki, jakie nie są poddawane pasteryzacji, dzięki czemu zachowują one najwięcej wartości odżywczych. Takie soki mają bardzo niedługi termin przydatności do spożycia, w związku z tym umieszcza się je w lodówkach, najczęściej w szklanych opakowaniach; soki pasteryzowane - jeśli poddawane są łagodnej pasteryzacji (w temp. do 80 stopni), ich okres przydatności spożycia to parę tygodni, zaś wartości odżywcze są analogiczne jak w wypadku soków jednodniowych. Takie soki sprzedaje się zazwyczaj w szklanych butelkach. Soki w kartonach to te, które poddano pasteryzacji w temperaturze 100 stopni . Ich termin przydatności do spożycia jest o wiele dłuższy, niestety zawartość witamin oraz minerałów jest dużo mniejsza.
Soki świeże tłocznia soków odciska ze świeżych warzyw oraz owoców, w trakcie gdy pasteryzowane soki w sporej większości produkuje się z pulpy, innymi słowy z koncentratu. Soki można także podzielić na warzywne, jakie są mniej kaloryczne, mieszczą mniejsze ilości cukru, a również owocowe. Wyraz nektar kojarzy się poniektórym z trunkiem bogów, zatem czymś drogocennym, nadzwyczajnym. Niestety, w nazewnictwie spożywczym to coś całkiem innego. Nektar owocowy to silnie rozcieńczony sok wyprodukowany z koncentratu lub świeżych owoców, mieszczący uzupełnienie cukru (jest go więcej aniżeli w dosładzanych sokach). Nektar nie zawiera sztucznych aromatów i konserwantów. Napój z kolei to najmniej wartościowy owocowy artykuł przeznaczony do picia. Zawiera około 20% soku owocowego, reszta to kwasek cytrynowy, cukier, woda a także chemiczne substancje, takie jak aromaty, konserwanty, barwniki.

Jedzenie
Source: http://www.sxc.hu/
Wartość odżywcza soków zależy od tego, czy sok jest wytwarzany z pulpy, czy świeżo wyciskany z owoców czy jarzyn.

Frapują Cię przedstawiane tu sprawy? Jeśli tak, to kliknij jeszcze ten link - są tutaj ważne informacje (http://www.apteka.sloneczna24.pl/nawilzanie-i-regeneracja-blony-sluzowej.html), które też Cię zainteresują!

Te drugie są o tyle wartościowe, że niosą sporo witamin oraz minerałów. Syrop glukozowo-fruktozowy dorzucany do napojów, nektarów oraz poniektórych soków jest niekorzystny. Najlepiej wybierać soki z dopiskiem bez cukru.