Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/anemia.org.pl/includes/menu.inc).

Co to jest dieta bez glutenu, dla kogo jest polecana?

  • Posted on: 3 March 2021
  • By: addmean
Dieta bezglutenowa nie jest banalna w zastosowaniu. Należy wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty które zawierają gluten, lecz też ograniczyć te, w których gluten jest ukryty. Jakiego rodzaju produkty są dopuszczalne, a jakie niedopuszczalne w diecie bezglutenowej? W których produktach może być ukryty gluten?
Pieczywo
Author: www.sxc.hu
Source: www.sxc.hu
Dieta bez glutenu to dieta, której podstawową i jedyną zasadą jest wyłączenie z jadłospisu glutenu – specjalnego typu białka. Źródłem glutenu są pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz i jęczmień. Może nim być również owies, ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia jego zbiorów zbożami glutenowymi. Dieta bez glutenu jestpolecana tak naprawdę dla alergików na gluten lub celiakią. Należy zaznaczyć, że są to dwa zupełnie inne choroby które mieszczą się w terminie nietolerancji pokarmowych i nie można ich ze sobą pomylić. Celiakia nie należy, tak jak alergia na gluten, do alergii pokarmowych - to choroba o podłożu autoimmunologicznym. ez wątpienia w obu momentach główną metodą leczenia jest wyeliminowanie glutenu, ale po stwierdzeniu celiakii, dieta eliminująca musi być przestrzegana do końca życia, z kolei alergia pokarmowa może czasami osłabić swoje nasilenie, lub nawetustąpić całkowicie.



Na czym opiera się dieta bez glutenu i jakie produkty bez glutenu można jeść bezpiecznie? W diecie bez glutenu dobre są produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa, komosy ryżowej, ponieważ tego typu rośliny naturalnie nie posiadają glutenu - zobacz ofertę produktów bezglutenowych.

Nie ociągaj się! Jeżeli zaciekawiły Cię opublikowane tutaj wiadomości, to czytaj dalej (www.pl.babor.com/), który znajduje się w podanym linku. Tam znajdziesz sporo detali.

Bez przeszkód mona spożywać również odpowiednio przetworzone zboża glutenowe. W jadłospisie mogą znaleźć się też kasza jaglana, orzechy, soczewica, ciecierzyca czy sezam.

dietetyczne śniadanie
Author: with wind
Source: http://www.flickr.com
Jednak tutaj znacząca uwaga - mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dopuszczane w sprzedaży mogą być skażone glutenem, na skutek np. mielenia w tym samym młynie lub stosowaniu w jednym zakładzie zbóż bezglutenowych i glutenowych. Dlatego najlepiej nabywać produkty z licencjonowanym znakiem skreślonego kłosa, gdyż nad tymi artykułami kontrolę posiadają organizacje chorych na celiakię. Dzięki temu można być przekonanym, że takie produkty będą w 100% właściwe.