Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/anemia.org.pl/includes/menu.inc).

Sezon jesienny w kuchni – przepisy i porady gastronomiczne z wykorzystaniem warzyw i owoców sezonowych

  • Posted on: 13 November 2021
  • By: addmean
Sezon jesienny to szczególny czas w kuchni dla osób lubiących cynamon i zapach lasu. Na początku jesieni zwykle suszymy jabłka, pomidory i grzyby, kończymy robić przetwory i nalewki, a na naszych stołach jeszcze serwujemy owoce i jarzyny sezonowe (kabaczek, cukinia). W domu pachną wyśmienite jabłeczniki, wszelkie ciasta orzechowe czy tarty z gruszką i cynamonem na pod kołderką z piany.

Zdrowa potrawa na talerzu
Author: Carmen Rodriguez
Source: http://www.flickr.com
Później, im bliżej do zimy, tym częściej wyciągamy słoiki z domowej spiżarni, jemy rozgrzewające potrawy, które zyskują po kolejnym odgrzewaniu oraz... grzane piwo.

Jesienne temperatury są motywacją do jedzenia ciepłych dań – szybka sałatka z gotowego miksu sałat i kilku jarzyn nie zagrzeje w taki sposób jak aromatyczna zupa lub gulasz.

Jeśli po przestudiowaniu tego artykułu będziesz chciał zgłębić dane na opisywany temat, to pomocne omówienie bardzo Ci pomoże - kliknij i zobacz!

Jeśli lubimy intensywne smaki, jesienią przyprawmy nasze posiłki nieco intensywniejszymi przyprawami (papryczka chili, pieprz syczuański, cząber). Komponujmy nasze posiłki ze świeżych składników – na mrożone będzie niedługo czas. Dania zapiekane zyskają wspaniały aromat, kiedy zamienimy wędlinę np. na szynkę parmeńską albo inną, mocno wędzoną wędlinę (sprawdź dania zapiekane). Tartą mozzarellę najlepiej wysypać na potrawę tak na 10 minut przed wyjęciem z pieca.

Serów twardych typu parmezan nie roztapiamy – posypujemy nim danie tuż przed podaniem lub traktujemy jako dodatek i wówczas serwujemy jako szerokie wstążki (jeżeli nie mamy specjalnego noża do parmezanu, użyjmy obieraka do warzyw). Dania zapiekane można porcjować i mrozić czy też wziąć do pracy na lunch. Jesień to oczywiście sezon na kabaczek i inne jarzyny tego rodzaju.

Planujesz zdobyć inne informacje na ten wątek? Na pewno notka z witryny (www.brumet.com.pl/) też je zawiera, zatem kliknij w to miejsce i poznaj je starannie.

Gdy chcemy kupić dobrą dynię, kierujmy się jej rozmiarem i barwą skóry. Im ciemniejsza, tym intensywniejszy i smaczniejszy będzie jej miąższ. Z dynią świetnie komponuje się pomidor i opiekana papryka.

- zapiekanka z makaronu.jpg|L|W=200|ALT=Zapiekanka]Z tego zestawu można ugotować zupę, zrobić zapiekankę, oraz dania z patelni (na przykład: ). Po wydrążeniu środka dyni możemy przygotować także muffinki wytrawne lub na słodko, a pestki oczyścić i podsuszyć w piecu – będą świetne jako dodatek do pieczywa domowej roboty, pasztetów wegetariańskich albo do chrupania jak słonecznik. Na ekspresowy obiad czy kolację sprawdzą się dania z patelni. Koniecznie smażone na klarowanym maśle z odrobiną ziół z doniczki i warzyw wzmacniających odporność - czosnku i cebuli.

Kiedy najdzie nas ochota na słodycze, zróbmy naleśniki na oleju kokosowym i podajmy je z syropem klonowym albo podajmy z pieczonym jabłkiem, miodem i cynamonem. Wydrążone jabłka nadziewane orzeszkami i miodem, zapiekane w piekarniku to także pyszny pomysł.