Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/anemia.org.pl/includes/menu.inc).

Co warto wiedzieć o kreatynie? Kiedy się ją powinno używać? Jaka jest godna zarekomendowania?

  • Posted on: 10 January 2020
  • By: addmean
Kreatyna to jeden z popularniejszych suplementów na świecie. Na rynku jest dostępnych dużo rodzajów tego specyfiku, takich jak monohydrat, azotan, jabłczan czy chlorowodorek kreatyny.


W jaki sposób jednakowoż wybrać najkorzystniej, by trening rzeczywiście zapewniał efekty?


Kreatyna to organiczny środek zawierający ważne elementy strukturalne guanidyny jak również octowego kwasu. W organizmie człowieka powstaje z argininy, glicyny oraz metioniny. Kreatyna jest składnikiem, jaki naturalnie występuje w mięśniach szkieletowych, tam kumuluje się jej około dziewięćdziesiąt pięć procent, ale jej mniejsze ilości odnajdziemy też w mózgu, wątrobie czy nerkach.

Jeżeli zaciekawił Cię ten wątek, to pod tym odsyłaczem (http://www.rajsoczewek.pl/plyny-do-soczewek-60-120-ml) znajdziesz większą ilość podobnych danych, które na pewno będą godne uwagi.

Kreatyna ma ogromną rolę w wytwarzaniu ATP (Adenozyno-5′-trifosforan), jest głównym źródłem energii dla mięśni, które pracują, zwłaszcza w kulturystyce.


plastyka twarzy
Author: Kendra Goering
Source: http://www.flickr.com


Kreatyna, a zwłaszcza polecana przez wiele osób kreatyna gainer jest rekomendowana do przyjmowania przed i po treningu. W tych okresach mamy większe wchłanianie, tak więc to najlepszy okres, aby wspomóc nią swoje ciało.

Jeżeli niniejszy artykuł Cię zaabsorbował, to śmiało wejdź na ten link, ponieważ on również Cię zainteresuje - to niezwykle wiarygodna strona!

Przed treningiem tym sposobem można zasilić zasoby energetyczne naszego organizmu, również polepszamy wchłanialność kreatyny dzięki powiększonemu dopływowi krwi do mięśni.




Co wtedy, kiedy nie mamy treningu? W tego rodzaju sytuacji warto przyjąć 2 porcje, jedna z rana na czczo, kolejną w czasie dnia, dwadzieścia minut przed posiłkiem.


W ten sposób dawkowanie będzie najbardziej odpowiednie, bo nie będziemy przesadzać z jej ilością, a ponadto pozostawimy odpowiedni poziom w organizmie, który pozwoli naszemu ciału lepiej na nią zareagować w okresie bardziej intensywnego treningu.