Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/anemia.org.pl/includes/menu.inc).

Jakie smaki oferuje nasza kuchnia czyli krótki przegląd tego, co z reguły jest jadane w czasie obiadów.

  • Posted on: 10 September 2020
  • By: addmean
Sposobów na pożywny, zdrowy obiad pewnie będzie tak dużo, ilu jest kucharzy. Każdy na pewno ma jakiś pomysł na wyjątkowe, niepowtarzalne danie, jakim może zachwycić gości. W naszych domach obiady najczęściej składają się z dwóch dań, czyli zupy i dania głównego.
Krem z dyni
Author: mbba.pl
Source: mbba.pl
Polska kuchnia proponuje niezliczoną ilość zup, powiedzieć wręcz można, że stanowią one nasze narodowe dziedzictwo. Przepisy na zupy to te, gdzie można wykorzystać praktycznie wszystkie warzywa całoroczne i sezonowe, często będą się w nich pojawiać różnego rodzaju dodatki mięsne, ryż lub makaron. Do takich najpopularniejszych, stwierdzić wręcz można klasycznych w każdym calu, zalicza się zupa fasolowa. Podstawą do jej ugotowania będzie fasola, warzywo w różnym stopniu doceniane przez wielu ludzi. A przecież fasola zalicza się do najzdrowszych warzyw, jakie u nas rosną, jest doskonałym źródłem wartościowego białka, witamin i składników mineralnych.

Niezwykle interesujący tekst, czyż nie? Sprawdź też pozostałe wpisy, gdyż tam polecana strona www jest nie mniej wciągająca i zaabsorbuje Cię w całości.

Fasolową zupę gotuje się na bardzo różne sposoby, zależnie od kucharza i użytych przez niego przypraw może się bardzo różnić wyglądem i smakiem.

Inne przepisy poznasz pod adresem:



Jeżeli chodzi o drugie dania, to w naszej kuchni królują mięsa pod różną postacią. Kucharze niezwykle często wybierają różne postacie drobiu, tu najczęściej stosowany jest klasyczny kurczak, ale coraz większą popularnością cieszą się kaczki i indyki. Bardzo popularna jest także wołowina, jest ona wprawdzie sporo droższa, lecz będzie dawać potrawom z niej przygotowanym niepowtarzalny smak. No i nie można zapomnieć o tradycyjnych świnkach, w końcu to przecież schabowy z kapustą w pewnym sensie jest symbolem naszej kuchni narodowej.


Zupa dyniowa
Author: Restauracja Pieprz i Wanilia
Source: Restauracja Pieprz i Wanilia
Ale z wieprzowiny można zrobić mnóstwo innych, rewelacyjnych, ten kto chociaż raz miał okazję spróbować karczek marynowany w piwie na pewno będzie wiedział, o czym tu się mówi. Jeżeli chodzi o sposoby przygotowywania, to w naszej kuchni używane są w zasadzie. Duszenie, smażenie i pieczenie pozwala na otrzymanie różnych smaków, jeśli do tego dobry kucharz będzie umiał wszystko przyrządzić i wybierze smaczne dodatki, to z pewnością wrażenia smakowe będą niezapomniane.