Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/anemia.org.pl/includes/menu.inc).

Jak zrobić obiad oszczędnie? Jest wiele interesujących sposobów na niedrogie domowe gotowanie. Poznaj najważniejsze z nich

  • Posted on: 9 January 2021
  • By: addmean
Gotowanie to rutyna, coś z czym stykamy się każdego dnia. Są mimo to osoby, które nie gotują wcale, zamiast tego jedzą na mieście. Jeszcze inni gotują sporadycznie, bo od czasu do czasu im się nie chce, więc wolą na przykład zamówić jedzenie. Przewaga jednak osób gotuje, bo tak jest z reguły taniej.

sałatka
Author: Jean L.
Source: http://www.flickr.com
Niestety, nie zawsze tak jest, jak więc spowodować, aby nasze zwykłe gotowanie było jak najbardziej korzystne cenowo. Po pierwsze dobrym sposobem jest wymyślić jadłospis na tydzień. W taki prosty sposób unikniemy zostawiania odpadków, które możemy korzystać kolejnego dnia. Na myśl przychodzi tu niezwykle prosty przykład, który mnóstwo z nas zna z własnego życia. Dotyczy on lubianych zup domowych, a więc coniedzielny rosół i poniedziałkowa pomidorówka. Trzeba zapisywać wydatki na jedzenie. Taka lista może się przydać w policzeniu wydatków miesięcznych na zakupy żywieniowe. W podobny sposób po pierwsze odnajdziemy tak zwane „czarne dziury” zbędnych kosztów.
Zupa cebulowa
Author: Międzybrodzkie Makarony
Source: Międzybrodzkie Makarony


Generalnie niezwykle dobrym sposobem jest gromadzenie rachunków i notowanie każdego z wydatków. Należy także zagospodarować resztki. Znaczy to, że powinno się także pomyśleć o resztkach, jakie pozostają ze składników przyrządzanych potraw. Na przykład taka tego typu chwila występuje podczas przygotowania panierki do koletów. W tego rodzaju momencie z reguły wyrzuca się mąkę, a tak naprawdę możemy wsypać ją do odpowiedniego pojemnika, żeby przy następnym panierowaniu mieć ją pod ręką.

Jeżeli chcesz zgłębić więcej faktów na to zagadnienie - poczytaj również (http://www.zdrowazupa.pl/) wszystko, co Cię fascynuje na ten temat.

Wiele takich zabiegów mamy okazję również robić przy przygotowywaniu sałatek na przykład sałatki jajecznej. Jeśli jajek będzie zbyt dużo powinniśmy je trzymać w lodówce i dodać do następnej potrawy. Zobacz: kulinarne na sałatki.

Dobrze jest zrobić przetwory i równocześnie unikać półproduktów, które w końcu sami możemy przygotować.

Absorbujący materiał? Jeżeli tak sądzisz, to kliknij ten link, w serwisie kody rabatowe sklepów spożywczych, który tam miejscu znajdziesz, również jest coś ciekawego.

A jaka to radość i duma, kiedy będziemy prezentować przykładowo dżem własnej roboty, który na gościach i domownikach wywrze lepsze wrażenie niż taki kupiony z supermarketu. Identycznie należy pomyśleć o innych produktach, na przykład surówka przygotowana własnoręcznie będzie tańsza niż kupiona w sklepie. W końcu na koniec następna niezwykle dobra rada, to zrobienie zakupów w paczkach zbiorczych. Tego typu planowanie pozwoli nam wyznaczenie, jak wiele potrzebujemy jedzenia w danym miesiącu. Jednocześnie unikniemy w taki sposób marnowania jedzenia.

Sprawdź też: .